Metodologie analitică inovatoare pentru identificarea in-situ şi maparea în timp real a lianților organici utilizați în pictura murală antică - artMAP
Raport final - rezumat
ABSTRACTUL PROIECTULUI
Rezultatul cel mai semnificativ obținut în cadrul proiectului artMAP îl reprezintă dezvoltarea unei noi metodologii analitice capabilă să evalueze prezența, natura și distribuția lianților organici utilizați în pictura murală antică, propunând așadar o soluție la o problemă dificilă de interes la nivelul comunității științifice internaționale. Procedeul analitic propus, înregistrat ca invenție, combină, într-o secvență specifică de pași, tehnici non-invazive, non-contact ⎯ spectroscopia de fluorescență indusă laser (LIF – Laser Induced Fluorescence) și imagistica hiperspectrală, cu tehnici micro-invazive ⎯ spectroscopia în infraroșu cu transformată Fourier (FTIR – Fourier Transform Infrared).
Noua metodologie dezvoltată a fost testată în condiții de laborator, atingând nivelul de maturitate tehnologică TRL 4. Studiile realizate până în prezent, atât pe probe de laborator, cât și pe probe arheologice de pictură murală din perioada romană, au condus la obținerea unor rezultate notabile. Investigațiile realizate au demonstrat potențialul metodologiei propuse, nivelul de informație obținut cu privire la natura lianților organici, precum și acuratețea hărților de distribuție, fiind influențate de natura pigmentului (interacții liant: pigment), dar și de gradul de carbonatare al straturilor picturale investigate. Considerăm că metodologia dezvoltată constituie o baza solidă pentru continuarea cercetărilor și obținerea de noi rezultate. Aceasta poate fi aplicată și altor bunuri de artă și patrimoniu care prezintă dificultăți în analiza și caracterizarea potențialilor compuși organici prezenți, precum picturile rupestre sau o serie de artefacte arheologice ce prezintă reziduuri organice.
Noua metodologie dezvoltată extinde portofoliul de expertiză oferit de grupul CERTO din cadrul INOE, iar odată cu optimizarea metodei aceasta va fi inclusă în catalogul de servicii E-RIHS RO ce este în curs de integrare în rețeaua EERTIS. Proiectul artMAP a fost recunoscut pentru inovațiile și contribuțiile sale în domeniul științei patrimoniului, obținând două distincții: o medalie de aur, respectiv o medalie de argint, în cadrul unor saloane internaționale de inventică.
INDICATORI OBȚINUȚI
Sistem LIF modernizat (hardware & software)
Protocol de lucru pentru analiză rafinată FTIR
Procedeu analitic inovativ (cerere de brevet depusă)
Colecție de replici de pictură murală realizate după rețete istorice
Colecție de date spectrale specializată pe lianți organici și pigmenți istorici
Cerere de brevet x 1
Publicații științifice x 4
Comunicări în cadrul unor conferințe internaționale x 6
Lucrări de disertație pe teme conexe proiectului artMAP x 2
Distincții în cadrul unor saloane internaționale de inventică x 2
Coordonare număr special în revista Heritage pe tema proiectului artMAP